Regalia


Leden

Alle leden van Vv. De Kaetelaers zijn in het bezit van het rood duivelskopje en de ledenspeld.

Bestuur

Bestuursonderscheiding tezamen met het gouden duivelskopje.

Huisorde

Uitgereikt door Vors Lucifer aan de diverse doorluchtige hoogheden.

Jubilea

  • 1 x 11 jaar
  • 2 x 11 jaar
  • 3 x 11 jaar
  • 4 x 11 jaar
  • 5 x 11 jaar

Vors Lucifer

Vors Lucifer regeert met deze onderscheiding en scepter. Zij vormen als het ware de kroonjuwelen van Vv. De Kaetelaers. De onderscheiding is aan Vors Lucifer geschonken door onze eigen Joekskapel. 

In 2004 (11 x 11 jubileum) schonken de Aad Lucifers een uniek cadeau: de oude op een poppenkastpop lijkende scepter (met respect) werd vervangen. De duivel wordt bijna geheel door de mantel bedekt en steekt zijn riek in de grond. Tekst: SEMPER LUCIFER (‘altijd Lucifer’).
Ontwerp: Wim Meijers. Vervaardiging: dhr. Lamberts (Venlo).
Tijdens zijn regeerperiode is Vors Lucifer onderdeel van het bestuur en draagt hij als zodanig de bestuursonderscheiding.

Golde Kaetel

Eenmaal per vijf jaar wordt deze hoogste onderscheiding uitgereikt aan een persoon of instelling die Steyl en de Vasteloavend in het bijzonder een warm hart toedraagt.

1978 – Joop Tuithof †
1983 – Wiel Hendriks †
1988 – Cor Timmermans †
1993 – Toon Lamers
1998 – Fa. Ewals Steyl BV
2003 – Alex Seelen †
2008 – Ingrid Boerhof
2013 – Jac. Thönissen


Jeug Vors Lucifer

Met deze scepter en onderscheiding regeert de Jeugd Vors Lucifer over alle Steyler duuvelkes en duuvelinnekes.Herinneringsbeeld

Tijdens het 11×11 jubileumfeest van het Steyler Kaetelgerich in 2004 werd aan de Steyler bevolking een kunstwerk aangeboden. De Steylerse kunstenaar Sjaak Janssen speelde al langer met de gedachte om een beeld te gaan houwen, dat de unieke uitstraling van De Kaetelaers moest weergeven.
Het beeld van de ‘Lucifer’ is gemaakt van hard Belgisch blauwsteen. De keramieken ogen zijn vervaardigd door Niek Hoogland, in zijn Steyler atelier. De sokkel, een vlammen voorstellend schouwspel, is gemaakt van cortenstaal, welk roestvorming als bekendste eigenschap heeft, door Ruud Simons.
Het beeld is op 14 november 2004 onthuld door de Wethouder van Cultuur, dhr. J. van de Velden.

Vaandel


Net als bijna alle verenigingen in Limburg en de wijde omtrek, heeft ook Vv. De Kaetelaers een vaandel. Ons vaandel in zgn. drapeau-vorm bestaat uit een rood velouren doek met gouden franjes aan de onderzijde. Op het doek staat in het midden een zilverkleurige Kaetel, daarboven twee duivels en om de Kaetel oranje vlammen. Dit is uiteraard precies overgenomen van ons logo. Verder zijn er links en rechts in de wangen van het vaandel oranje vlammen met een zwart duivelskopje. De tekst beschrijft de naam, de plaats en het jaartal van het eerste Sjteyler Kaetelgerich.

Hoewel de Kaetel-geschiedenis al in 1883 begint, is het vaandel vele jaren jonger. Tot begin jaren ’90 was er nog geen vaandel voor De Kaetelaers. Voor de voorzittersvrouw Ine Tuithof was dat een pijnlijk punt. Samen met Annemie Krijn en Mariet Thönissen ging zij als afvaardiging van de dames van het bestuur naar de toenmalig beschermheer Lamers. Hij en zijn eega waren blij verrast dat zoiets in gang gezet ging worden en zegden hun steun toe.

Annemie Krijn regelde vervolgens bij de zwarte zusters van het klooster aan de Waterloostraat het borduren van een vaandel. Het vaandel is toen gemaakt door zuster Jannetie en zuster Wilfirda, naar het ontwerp van ons met hulp van Pascal Thönissen.

Na een korte tijd kwam het bericht dat het vaandel klaar was. Gespannen gingen de drie dames naar het klooster om alvast een kijkje te nemen en nog spannender wat de kosten zouden zijn. De zusters wilden er niets voor hebben! Daarom besloten de dames het gespaarde geld in een missieproject van hun kloosterorde te storten.

Begin 1993 (het jubileumjaar “10×11 jaor”) konden de dames van het bestuur met de beschermheer trots het vaandel aanbieden aan het bestuur tijdens de feestvergadering, nadat dit eerder in de kapel van de zusters plechtig ingezegend was.

Het beheer is tegenwoordig in handen van Anton Jacobs. Voorheen was dat enkele jaren Toon Martens en daarvoor heeft Jo Cuijpers jarenlang het vaandel beheerd.