Vastelaovesposter 2022 Vv. De Kaetelaers

Pieter Smeets Nieuws

Hoe kunnen we beter het ‘Vastelaoves-veurke’ brandend houden, dan door middel van een historische poster terug te kijken naar het verleden. In 1968 heeft de destijds zeer bekende Steylernaar Sjeng van d’n Eike een schilderij van eigen hand aangeboden aan Vv. De Kaetelaers bij gelegenheid van het 85-jarig bestaansfeest van het Steyler Kaetelgerich. Anno nu zegt dit bijna 50 jaar oude schilderij natuurlijk alles over de Steylerse Vastelaovend en willen we ondanks dat Vastelaovend 2022 slechts in beperkte mate gevierd kan worden, wel het ‘Vastelaoves-veurke laten branden.

Vv. De Kaetelaers vindt het belangrijk om deze unieke Vastelaovend-cultuur levendig te houden

Sjeng van d’n Eike werd geboren in 1896 en was van beroep sigarenmaker en startte op latere leeftijd een kapperszaak. Hij publiceerde tussen 1970 en 1981 honderden korte artikelen geschreven in het Steylers dialect onder de noemer ‘Steyler notities. Zijn verhalen werden gebundeld in 2 boekjes: Ich kén mich nag good herinnere (1976) en As ich dink aan vruuger (1981). 

Behalve auteur was Sjeng van d’n Eike dus ook een verdienstelijk amateurschilder

De eerste historische Vastelaovesposter is onlangs overhandigd aan Theo Hoezen, een kleinzoon van Sjeng van d’n Eike. 

De poster zal dit jaar ook de luciferdoosjes sieren, die op vrijdag 11 februari deur-aan-deur zullen worden verkocht door Vv. De Kaetelaers. Zoals altijd komt deze actie ten goede aan de jeugdactiviteiten van Vv. De Kaetelaers.

Dit jaar zit in een aantal doosjes De Gouden Zwaegel verstopt. 

De gelukkige koper kan een mooi Vastelaovespakket tegemoet zien van Vv. De Kaetelaers.

De Vastelaovesposter is op zaterdag 12 februari tussen 10.00u – 15.00u verkrijgbaar bij de COOP in Steyl. Op = OP