Kaetelgerich met Cielke en Baer

Frans Nieuws

Na verschillende kwante avonturen te hebben beleefd in Venlo, trekken Cielke en Baer de stoute schoenen aan en gaan Vastelaovend vieren op Steyl bij de Steyler Duuvels.

De parel aan de Maas is mede bekend om zijn cultuurhistorisch erfgoed het Steyler Kaetelgerich wat zijn oorsprong vindt in 1883.
Het Kaetelgerich is een ludiek volkstribunaal waar de rechters op een kolderieke manier de verdachten onder aanvoering van Vors Lucifer, veroordelen tot ‘de Kaetel’.

De onlangs opgerichte stichting societas 66 welke zich inzet voor het stimuleren en behoud van cultureel erfgoed in Limburg in algemene zin en vastelaovend en het Kaetelgerich in het bijzonder, gaat het kinderboekje ‘Kaetelgerich mit Cielke en Baer’ uitgeven.

Het boekje sluit naadloos aan bij het onlangs bekend gemaakte initiatief dat Vv. De Kaetelaers, in samenwerking met societas 66, op Vastelaovesdinsdag 1 maart 2022 het eerste Kinder Kaetelgerich zullen gaan organiseren en opvoeren.

Societas 66 heeft schrijfster Renée Vercoulen en tekenaar/illustrator Leon  Peeters bereid gevonden om de avonturen die Cielke en Baer in ’t Duuvelsriëk beleven op te tekenen in het 5e deel van de kinderboekenreeks Cielke en Baer.

De opbrengst komst mede ten goede aan de organisatie en ontwikkeling van het eerste Steyler Kinder Kaetelgerich

Schrijfster Renée Vercoulen was blij verrast met het verzoek uit Steyl om Cielke en Baer de stadsgrenzen te laten oversteken. “Deze kinderboekjes zijn bij uitstek ideaal om tradities en gebruiken in Limburg te delen.  Het is een ‘verduuvels mooi’ initiatief dat Cielke en Baer mee mogen kijken bij ’t Steyler Kaetelgerich en de daaraan verbonden Vastelaovesvereniging De Kaetelaers”.

Het boekje ‘Kaetelgerich mit Cielke en Baer’ kost € 9,95 en zal medio oktober verschijnen, maar er kan nu reeds worden ingetekend voor één of meerdere exemplaren.

Is uw interesse gewekt, stuur dan een email naar: erikgoossens@home.nl en stichting societas 66 neemt omgaand contact met u op.