Duuvelswagens

De rokende, stinkende, angstaanjagende en indrukwekkende 'duuvelswaage'. Hét icoon van Vv. De Kaetelaers.


Pronkstuk

Het pronkstuk van Vv. De Kaetelaers is de Duuvelswagen, vroeger de ketelwagen genoemd, naar de metershoge rokende ketel waar tijdens het Kaetelgerich verdachten in werden geworpen. Jaarlijks trekt de wagen met daarop Vors Lucifer, Jeug Vors Lucifer en tientallen duivels, de aandacht tijdens de optochten van Tegelen en Steyl. Als de duivels het publiek geen angst aanjagen, dan de draak wel! 

De eerste wagen, in 1883, was een eenvoudige kar met daarop als ketel een houten aardmolen. In 1928 is de brandbare aardmolen vervangen door een ijzeren ketel. Door Sjeng Stoffels werd het ontwerp gemaakt voor een heuse draak aan weerszijden van de wagen.In 1952 werd de eerste naoorlogse wagen gebouwd naar ontwerp van kunstenaar Daan Wilschut. Deze werd na veel renovaties in 1981 definitief vervangen door een nieuwe, tweekoppige draak. Het ontwerp kwam van Jac. Thönissen en Dré Peeters.


 
Het noodlot

Op 25 april 1988 brak een verwoestende brand uit in de stallingsplaats. In één klap was Vv. De Kaetelaers haar trots kwijt en geld voor een nieuwe wagen ontbrak. Met de opbrengst van de actieloterij 'Help met gulle hangk, de Kaetel óet de brangk!' werd eind 1989 begonnen aan een nieuwe Duuvelswagen.

Anno 2017

Richterswagen

Vanaf 1983 hebben de rechters van het Kaetelgerich een eigen wagen, van een boerenkar tot een rijdend paleis van Justitie. Vrouwe Justitia neemt standaard de beste plaats in. 


Duuvelswagen

  • Henk van Gerven, 1990
  • Hoogte: 6 meter
  • Breedte: 12 meter
  • Revisie: 2001
  • Ontwerp: Pascal Thönissen


Image